Etiquetas

, , , ,

COMPRAR: Amazon

Fa milers d’anys, els nostres predecessors consideraven el planeta Terra com un gran ésser viu que calia respectar i cuidar per les generacions futures; veneraven la natura, el Sol i la Lluna i caçaven i recol·lectaven els seus aliments d’una forma sostenible. Ja fa dècades que l’ésser humà ha perdut aquesta connexió amb la natura i amb els altres éssers vius: porten espècies a la extinció, els animals marins han de conviure amb tones de plàstics i residus que nosaltres aboquem als mars i oceans a diari  i no respectem els boscos que produeixen l’oxigen que tant necessitem per viure. Davant d’aquesta situació, qui ens pot assegurar que, en un futur no tan llunyà, la Terra no es decantarà contra nosaltres per tal de salvar a les altres espècies?

I el nom de l’astre és Absenta, i la tercera part de les aigües es va convertir en una absenta tan amarga que molta gent en va morir.

Apocalipsi, 8: 10-11

La vida de l’Eva, una jove estudiant amb poca sort en les seves relacions amoroses, es capgira de sobte quan coneix en Salva, un dels pacients de l’hospital psiquiàtric on també està ingressada la seva millor amiga. Però en Salva és diferent als altres pacients, ell assegura que no està boig i que el tenen retingut per evitar que doni a conèixer els veritables efectes de la fada, una planta modificada genèticament que s’ha posat molt de moda pels seus nombrosos beneficis.

L’Eva decideix confiar en aquest estrany personatge amb episodis de paranoia que porta el cos totalment rapat i l’ajuda a fugir del psiquiàtric, però en Salva no es pot valer per ell mateix així que l’Eva, en un intent desesperat per esbrinar el motiu de l’atracció que li provoca el noi, el porta al pis que comparteix amb l’Eli, un inconformista obsessionat amb la tecnologia que porta un bloc de notícies i conspiracions, i amb en Set, el seu gat. El que l’Eva no sospita és que una colla d’homes armats els perseguiran al mateix temps que s’acosten cada cop més a la terrible veritat que amaga la Artemisa Absinthium, comunament coneguda com a fada, i que posarà en perill la vida de moltes espècies a la Terra, inclosa la dels éssers humans.

Diuen que en aquest poble hi ha cent fonts, ho havíeu sentit mai? Jo no sé si és cert, però sí que sé que hi trobareu artemisa en totes.

Amb un ritme àgil i capítols curts, l’argument es va desenvolupant des del punt de vista dels tres personatges principals: L’Eva, l’Eli i en Salva. Gràcies a això podem saber què pensen i quines emocions senten els tres personatges, la qual cosa enriqueix la historia i facilita que simpatitzem amb ells i amb la seva situació, cada cop més complexa conforme va avançant la historia. Per altra banda, la trama està plena d’acció i a cada capítol s’inclouen trobades imprevisibles amb personatges intrigants i descobriments que posen la pell de gallina i que canvien per sorpresa l’argument, donant un gir bastant imprevisible dels esdeveniments cap al final del llibre.

Pel què fa el desenllaç, el lector pot adonar-se del canvi que s’ha produït en els tres personatges tant pel que fa als seus pensaments i emocions com en el seu rol en la història. Aquesta complexa evolució, que es deu als fets que es van descobrint al llarg de la història, fa que el final d’aquesta sigui inesperat i doni peu a moltes teories per part del lector, ja que és un desenllaç obert que permet deixar volar la imaginació i desitjar una segona part per poder saber quin és el futur de l’Eva, l’Eli i en Salva, molt diferents entre ells però complementaris i igual de fascinants.

Però l’Eva sap que no s’acaba encara. No mentre ella sigui viva per evitar-ho. No mentre pugui lluitar.

En conclusió, aquest thriller apocalíptic trasllada al lector a un futur proper en el qual una planta aparentment beneficiosa es converteix en un perill per la supervivència de la humanitat. Cada capítol es una cursa a contrarellotge on el lector anirà descobrint de la mà de l’Eva, l’Eli i en Salva la realitat d’una espècie que amenaça al món tal i com el coneixen. Com poden tres joves aturar un perill a nivell mundial? I en qui poden confiar quan tot el que donaven per fet és mentida i qualsevol d’ells pot ser un traïdor?

 

 

 

Salvador Macip (Blanes, Girona, 1970) és doctor en medicina, investigador i escriptor. Dirigeix un grup de recerca sobre el càncer i l’envelliment a la Universitat de Leicester (Regne Unit), on també és professor del departament de Biologia Molecular i Cel·lular. Entre altres, ha guanyat el Premi Europeu de Divulgació científica, el Joaquim Ruyra, l’Ictineu i el Carlemany.

Pàgina web: www.macip.org

 

Ricard Ruiz Garzón (Barcelona, 1973) és escriptor, columnista a El Periòdico i professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu i al Màster d’Edició de la UPF. Ha tingut espais com a periodista i crític literari a TV3, ha estat assessor editorial a segells com Fantascy, ha coordinat antologies i ha publicat mitja dotzena de llibres, entre els quals hi ha el Premi Miradas Las voces del laberinto, la seva reinvenció en català Esquizo, la sèrie juvenil Guardians de Somnis i àlbums infantils com Quin cap!