Etiquetas

, ,

junts

COMPRAR: Amazon

captura

El llibre “Junts” ens parla d’un futur on ningú pot prendre decisions pròpies i tot està controlat per la Societat i els seus funcionaris. Les classes al institut, el temps lliure, les activitats extraescolars, quin serà el teu futur treball i fins i tot amb qui et casaràs i quin dia moriràs.

A la Cassia, la protagonista, sempre li ha agradat aquest sistema tan ordenat i perfeccionista perquè creu que gràcies a això s’han eradicat les malalties i tothom té possibilitats de tenir una vida plena sense desigualtats i preocupacions. Com totes les noies de las seva edat, la Cassia s’ha d’enfrontar al banquet d’Aparellament, un sopar especial on coneixerà el nom del seu promès, designat per la Societat i amb el qual s’haurà de casar.

En un primer moment tot va com ella esperava, la seva parella és en Xander, el seu millor amic, a més viuen al mateix carrer i ella no haurà d’anar a viure lluny de la família, com la majoria de noies. Ella pensa que ha tingut molta sort i està agraïda a la Societat, però tot canvia quan al introduir al seu Port la targeta amb les dades d’en Xander, apareix la cara d’un altre noi que també coneix, en Ky, i que li fa plantejar-se si hi ha hagut un error o si aquest noi és en realitat la seva veritable parella.

A partir d’aquest moment, la Cassia s’interessa per la veritable historia d’en Ky, un noi callat que va arribar al seu barri als 10 anys quan va ser adoptat per un matrimoni. Però el que va descobrint la sorprèn tant que arriba a qüestionar-se si el sistema implantat per la Societat és tan igualitari i perfecte com ella creia i comença a imaginar un món on tothom pugui triar el seu destí.

A aquest dilema es suma la mort de l’avi de la Cassia als 80 anys en una cerimònia on la Societat li concedeix un sopar que ell ha escollit i on la seva família s’acomiada d’ell a l’hora establerta pels funcionaris. Tot acaba com estava previst i l’avi de la Cassia, i el seu confident, sembla assumir el destí implantat per la Societat. I he dit sembla perquè en realitat, abans de morir, l’avi li transmet a la Cassia un poema prohibit en el seu sistema, que li farà lluitar pel què ella vol sense importar-li les conseqüències:

No vagis dòcilment fins a la teva nit.

Els vells anys cremarien dements a trenc de jorn.

Rebel·la’t, sí, rebel·la’t: que no mori la llum.

Tot i que per als savis és just per fi l’obscur

per tal com els seus mots no van partir cap llamp,

no van pas dòcilment fins a la seva nit.

Dylan Thomas

Pel què fa als personatges, no he arribat a empatitzar amb la Cassia perquè només comença a replantejar-se la seva falta de llibertat quan coneix a en Ky. Mai havia desafiat al sistema fins llavors, tot i conviure amb el seu avi, una persona amb els seus propis ideals.

Pel què fa a en Xander, el veig massa conformista amb la seva situació i, tot i que segons la Societat ell es la parella de la Cassia, només l’ajuda en moments puntuals i no crec que en realitat vulgui canviar el seu estil de vida ja que es conforma amb les petites llibertats que li ofereixen.

El personatge que més m’ha agradat es un Ky, un noi que arriba a un barri on no saben res del seu passat i que intenta adaptar-se a la nova realitat que li toca viure. Ell no vol destacar mai, encara que això suposi un pitjor futur per a ell, i sempre dóna prioritat als seus sentiments i ideals per sobre de la Societat i els funcionaris.

En conclusió, “Junts” es una història d’amor “distòpica” que es llegeix fàcilment i que aporta moments de tensió al lector. L’autora descriu perfectament les regles de la Societat i les conseqüències de desafiar la llei i fa que el lector es submergeixi en aquest món futurista de la mà de dos personatges que brillen amb llum pròpia dins d’una realitat fosca i rutinària.

Tot i això, la trama no es gaire original (sobretot pels lectors acostumats a aquest tipus de gènere) i costa empatitzar amb la protagonista. Per últim, el seu final és bastant predictible I fa que el lector intueixi com es desenvoluparà la trama del segon llibre d’aquesta trilogia. 

captura

captura